יום שני, 20 בנובמבר 2017

ניתוח תמונה (אישית) ע"פ מרכיבי ניתוח תמונה

ניתוח תמונה אישית ע"פ מרכיבי ניתוח תמונה

בחרתי לצלם תמונה מבוימת של אחותי כתלמידה. הרעיון לצילום זה עלה לי כאשר חשבתי מתי אספיק לצלם תמונה בעיר התחתית כמו שתכננתי, בגלל כל העומס של הלימודים. לא מצאתי את הזמן לנסוע לעיר התחתית ופתאום עלה לי הרעיון לצלם את הסיטואציה שאני נמצאת בה, כמו רוב תלמידי כיתה י"א.

קומפוזיציה: בחלק העליון של התמונה, ניתן לראות את התלמידה. את רוב התמונה, תופסים הספרים, המחברות והדפים. השולחן של התלמידה מהווה 2/3 מהתמונה והיינו עמוס בחפצים של למידה. לא קיימת סימטריות וגם לא איזון בתמונה. השולחן מבולגן ואין יחס שווה בהעמדה של הספרים וכל שאר החפצים. כל הספרים פתוחים בכדי ליצור תחושת עומס בעיניים של הצופים והם נמצאים אחד על השני, בערמות ומוסתרים זה ע"י זה.

יחסים בתוך המסגרת: הצילום הוא חד וברור, ניתן להבחין בכתוב במחברות ובספרים. הספרים נמצאים אחד על השני, מוסרים זה מזה וניתן להבחין בניגודיות בצבעים של הרקע והתלמידה והשולחן והחומר הנמצא עליו. התלמידה קטנה לעומת כמות החומר הגדולה הנמצאת על השולחן ומעמיסה אותו. 

מוקד: הפריטים שבהם מתמקד הצופה הם החומר הלימודי שנמצא על השולחן. הפריט שהכי תפס את העיניים שלי ו"משך" אותם היינו הקלמר הוורוד הזוהר שממוקם במרכז התמונה. הוא מוקף בהמון דפים לבנים ודבר זה גורם להבלטתו בתמונה.
כמו כן "תופסים" את העין, הטושים הצבעוניים שמפוזרים על השולחן, ספר המתמטיקה הירוק והקלסר הוורוד.

שימוש בשפה אסתטית: השפה המיוחדת של הצילו שלי מתבטא תחילה בזווית. הזווית היא מעוף הציפור. התמונה מצולמת ממבט על, כלפי מטה- השולחן והתלמידה. ניתן להבחין בתלמידה שדמותה כהה ומתמזגת עם הרקע- בניגוד לכל החומר המונח על השולחן שהוא צבעוני ולבן. התמקדתי בחומר שתופס את רוב שטח התמונה, הוא העיקר והוא גדול ורב. כך גם העומס המוטל על התלמידה הוא גדול ורב, היא נמצאת מבחינתה ב"חושך", היא מיואשת כמו שניתן לראות על פניה והיא עצובה וקודרת בניגוד לחומר הצבעוני והלבן הניטרלי, יש ניגוד ברור בצבעים.

שימוש באזכורים חזותיים חיצוניים (אינטרטקסטואליות):
המקור להשראה שלי כמו שכבר ציינתי הוא הלימודים שלי. שנת הלימודים בכיתה י"א ידועה בתור שנה עמוסה וקשה. כל התלמידים בארץ מתחילים ללמוד לבגרויות והרמה הלימודית עולה. השנה הזאת ידועה כשנה קשה, ונתקלתי מספר פעמים בתמונות של תלמידים מיואשים בעת למידה למבחן בתוך כל העומס. משם לקחתי את ההשראה להעמדה של התלמידה. 

דנוטציה: ניתן לראות בתמונה נערה לומדת, פניה נפולות. היא מרכיבה משקפיים ושיערה אסוף בקוקו, היא לבושה בבגדים כהים ונמצאת בחושך חלקי. השולחן שלה עמוס בחומר לימודי: ספרים, מחברות,קלסרים,דפים וכלי כתיבה. החומר הלימודי תופס את העין מכיוון שהוא תופס את רוב התמונה וההתמקדות העיקרית היא בו.

קונוטציה: התלמידה נראית מיואשת ועצובה מכיוון היא נמצאת בעומס שמקשה עליה בלימודים. היא עמוסה במקצועות כמו שניתן לראות בתמונה, יש לה על השולחן המון מקצועות ותחומי דעת. היא לא מרוכזת במקצוע אחד ועל שולחנה פרוסים מספר מקצועות. היא מרגישה שהיא נמצאת ב"חושך", היא לא בשליטה על המצב מכיוון שהיא עמוסה ומבולבלת.

יום ראשון, 19 בנובמבר 2017

עבודה "קולנוע תיעודי"

עבודה בקולנוע תיעודי בנושא הסרט "רק בשביל לקבל חיבוק"

1.נקודת המבט של הבמאי (מסר) שהוא רוצה להעביר לצופים היא שבית הוא דבר לא מובן מאליו.
בחיים שלנו, אנו לא מייחסים חשיבות רבה לדברים שנתפסים אצלנו כבסיסיים- בית,משפחה,מיטה ואהבה.
ישנם ילדים (כפי שמוצגים בסרט) שאת הדברים שנחשבים בסיסיים אצל רובנו, אין להם. בית השאנטי הוא בשבילם הבית והמשפחה, שם הם מקבלים אהבה, הגנה ותמיכה. בעקבות הצפייה בסרט הבנתי שהדברים האלו אינם מובנים מאליו וכי יש אנשים שאין להם חיים נורמטיביים ונאבקים בכדי לקבל את הדברים האלו. השם של הסרט המחיש לי את המציאות היום יומית של הילדים בבית השאנטי. הם עושים הכל בשביל לקבל חיבוק שהוא מטפורה לאהבה, לחום, להגנה ולתמיכה. הם לא מקבלים את הדברים האלו מהסביבה ואף לא קיבלו אותם בבית. הם צמאים למישהו שיאהב אותם וידאג להם ויעניק להם חום כמו שמרגישים בחיבוק, הם "בידיים" של בית השאנטי שממלא את החסך הזה ועונה על הצרכים של הילדים שצמאים לדברים האלו. הילדים שבחרו להגיע לבית השאנטי בחרו בחיים. מעבר לרצון שלהם להיות בסביבה עוטפת וחמה, הוא נאבקו בעבר על החיים שלהם. רוב בילדים המוצגים בסרט, מציגים את הבית כמפלט מהרחוב ואף מהמוות. הם מבינים שהחיים הם לא מובנים מאליו, וכך גם הבית וכל מה שהשהות בו כוללת לא מובנים מאליו והם נלחמים כל יום על שינוי אורח החיים ובדרך לחיים נורמטיביים.

2. מאפיינים של סרט דוקומנטרי:
(א)גיבור- בסרט "רק בשביל לקבל חיבוק" מוצגים מספר בני נוער שהגיעו לבית השאנטי ובמהלך הסרט מוצג הסיפור של כל אחד מהם באמצעות ראיון עם הילדים, צילום עשיית פעולות יום יומיות ואף ביקור במקומות שהיו בהם כשחיו ברחוב.
(ב)תהליך- בסרט מוצג התהליך שהילדים עוברים בבית השאנטי, מאז שהגיעו מהרחוב ומביתי מצוקה וכיצד הם עוברים תהליך של שיקום ובניית חיים נורמטיביים. הילדים אף עצמם מספרים על התהליך האישי שלהם ומה מיוחד בו ביחס לעברתם האישי.
(ג)שימוש באלמנטים יצירתיים- בסרט קיים שימוש בצילום יצירתי. הבמאי ביקר עם אחד הילדים במבנה שהוא ישן בו כשחי ברחוב (בית נטוש עם קירות גרפיטי). צילום מסוג זה ממחיש לצופים ומדגים את החיים שלו פעם ומציג את הסיטואציה שהיום כאשר הילד במצב יציב וטוב לעומת פעם, מגיע למקום שחי בו בעבר ומסתכל על הסיטואציה מנקודת מבט שונה, אחרי שהוא יצא מהבול שנקלע אליו. בנוסף, הבמאי צילם שניים מהילדים שגרים בבית השאנטי בדרכם לים עם גלשנים, ושילב את זה יחד עם שיר ששרו שהמחיש את אהבתם לים. דבר זה הוא צילום יצירתי הנותן "אתנחתא" מהסיפורים על העבר ועל בית השאנטי ומזכיר לנו הצופים שבסה"כ הם ילדים כמו בני נוער רגילים שאוהבים לשיר, לשמוח ויש להם תחביבים שעכשיו הם יכולים להתעסק בהם.

3.האלמנטים היצירתיים בסרט:
(א) מוזיקה- לאורך כל הסרט נשמעת מוזיקה קלאסית חלשה. המוזיקה לרוב שקטה (צלילי פסנתר) ומתאימה לסיפורים העצובים שמוצגים בסרט ואף לסיטואציה של חיי היום יום בבית השאנטי. המוזיקה בלטה מאוד בקטע הפתיחה שבו מוצג בית השאנטי ומספרים בעצם מה הוא, המוזיקה בולטת מכיוון שהיא נותנת עוד זווית להבנת המצולם. המוזיקה מוסיפה ומעצימה את העצב שבסיפורים של הנערים.
(ב)קריינות- הבמאי מספר את הסיפור בסרטו. הוא מקרב בינו לבין הצופים כאשר מדבר בקולו ואף יוצר עניין כאשר יש מספר מקורות מידע שתורמים לעלילה ולהבנה והוא אחד מהם.
(ג) עריכה- העריכה מהווה חלק נרחב בהצגת הסיפור. היא יוצרת עניין בצפייה ולא משעממת. בכל פעם העורך הציג מידע אחר, דרך צילומים של אנשים וסיטואציות שונות ודבר זה גרם להתעניינות והבנת הסיפור בצורה מעולה.

4.דוקואקטיביזם- סרטים בהם הבמאי מתערב במציאות החברתית והפוליטית ומחולל בה שינוי. הבמאי משתתף פעיל בהצגת העלילה. בסרט "רק בשביל לחבק חיבוק" הבמאי לוקח חלק בסיפור העלילה. לדוגמא בראיון שעורך בבניין נטוש שבו התגורר אחד הנערים. הוא ביקר עם הנער בבניין ושאל אותו שאלות לגביו. בכל הראיונות הוא שאל והתעניין וקידם את הנערים לתת מידע לצופים על עברתם ועל ההווה שלהם בבית השאנטי.
הבמאי העלה לסדר היום בעיה נפוצה והעלה את המודעות כלפיה. בעקבות הסרט,הסיפור של הנערים יכול להשפיע על  נושא זה בכמה אופנים. אף בפתיחת עוד בתים שיתנו הזדמנות שאין כמותה לנוער במצוקה ויהיה הבית שלהם שכולל את החום, האהבה וההגנה וגם את החיים הנורמטיביים.  

יום ראשון, 23 באפריל 2017

עבודה בתקשורת עיוני זירה 7

תוצאת תמונה עבור תתארו לכם שלמה ארצי

בחרתי בקליפ של השיר "תתארו לכם" של שלמה ארצי. בחרתי בשיר הזה מכיוון שאני מכירה את הקליפ כבר הרבה מאד זמן ואני מאוד אוהבת את השירים של שלמה ארצי, במיוחד את תתארו לכם,לא עוזב את העיר וארץ חדשה.

תוצאת תמונה עבור תתארו לכם שלמה ארצי*ניתוח דנוטטבי של הקליפ:
-התמונות המוצגות והסיפורים שהן מעבירות איתן:
תחילה מוצג לווין סביב כדור הארץ, מטוס העובר מעל שמי הארץ והתמונה מוצגת בצבעים כהים בלי צבעוניות.
רואים אישה מטיילת עם כלב,ליד חנות שבה הטלוויזיות בחנות הראווה כבויות,מספרה פעילה, איש שמסתכל על שעונו ללא לחץ כשרואה את השעה וציפורים. לאחר מכן מופיע איש היושב על גג בניין גבוה ולפתע מצטרפת גם אישה בדמות מלאך ויושבת לידו. לאחר מכן מוצגים המון אנשים בתוך רכבים צופים בשלמה ארצי שר, אנשים האוכלים במסעדה בחזירות ונהנים מהאוכל. האישה בדמות המלאך מלטפת את הגבר וחוספת בפניו עולם צבעוני דרך חלון המסעדה שבה הם יושבים. כאשר הם יוצאים מן המסעדה לגשם, הם רואים עוד זוגות מחובקים מתחת לגשם. הזוג מחכה בתחנת אוטובוס לצד תמונה של איש מעשן סיגריה שנראת כמו פרח. בתחנת האוטובוס האישה שוב חוספת בפני בגבר עולם צבעוני יחד עם כף ידו. החנות טלוויזיות שהוצגה קודם כשהיו כבויות,נדלקות ורואים את שלמה שר. הגבר מוצג בתוך עיניה של הבחורה מחייך ומאושר. רואים ילדה משחקת במשחק קלאס בעולם צבעוני, מעלייה ציפורים. שוב מוצגת התמונה של הארץ מזווית "מעוף הציפור" רק הפעם בתמונה צבעונית. לבסוף חוזרים לגג הבניין והאישה בדמות המלאך נעלמת-רק הגבר נשאר.
-הז'אנר המוזיקלי שאליו משתייך הקליפ הוא ישראלי קלאסי. שלמה ארצי נמחשב (לפחות בעיניי) לזמר הכי ישראלי שקיים במדינה, השירים שלו מחוברים לשורשים של העם שלנו ומדברים על דברים המעסיקים אותו ביום יום ומייצגים את ארץ ישראל היפה והטובה (בעיקר של פעם).
-הקצב של המוזיקה איטי ושקט.
-מילות השיר:
מנחות אותנו לתאר עולם יפה פחות עצוב ממה שהוא ככה,שבו אנו הולכים עם שמש בכיסים, מעל הגגות נמצאים הכוכבים והזמן עובר בלי פחד, הוא הולך לפגוש אותה (מישהי) בגן העדן. לתאר קצת אושר כי הוא כל כך כל כך נדיר כאן, עיר מגניבה בתוך החושך ושניהם בשמיכה, היא מלטפת אותו ואומרת לו שמחר יקרה מה שהוא רצה והיא מלאה השתקפויות של אושר ושמחה. לתאר באמצע יום יפה, כשהשמיים מעלינו והאהבה איתנו שלפתע היא אמרה אני עוד זוכר אותה כמו בסערה, לתאר אותו נופל לתוך זרועותיה. לתאר עולם פשוט, חדר ללילה, בית בגשם, ריחות עצים מלאים בתות ואת שניהם שיכורים, היא לוחשת לו "אם נפרד אני אמות", לתאר שוב הזדמנות לחזור לנעורים. לתאר את החיים זזים אחורה וקדימה, מה שחסר שוב מתמלא ומה שהיה פתאום ישנו והוא מביט בתוך עיניה ונגנב בכוח פנימה, לתאר אותם מגשימים את כ החלומות.
*ניתוח קונוטטיבי של הקליפ:
המשמעות הקונוטיבית של התמונות המוצגות בקליפ:
תוצאת תמונה עבור תתארו לכם שלמה ארציהלווין והמטוס מציגים את ההתעסקות בעולם כולו ובארץ בפרט, העולם תחילה נראה בצבעים כהים- חשוך,פסימי ואפל. המסכים של הטלוויזיה לא פועלים והאיש מייצג את כלל האנשים שכן מייחסים חשיבות מעטה לשעה-לא לחוצים על הזמן ובמירוץ נגד הזמן (מה שקורה כיום).האישה מוצגת בדמות מלאך-טהורה,לבנה ואמיתית. האישה חוספת בפניו הגבר עולם צבעוני ושמח-עולם טוב יותר. היא מייצגת את הרצון לביטחון,יציבות ומשפחתיות וכמובן,אהבה. האנשים במכוניות מתעניינים בתרבות וכל הזוגות בגשם נראים כמו בסצנה מסרט- מאוהבים ומחובקים, הם מול כל העולם וכשהם ביחד העולם עוצר מלכת. בתוך העיניים של האישה הוא מחייך ושמח, רגוע ונהנה מהשהות שלה. הילדה מחק בקלאס-משחק שמייצגת ילדות טהורה וחוויות ילדות טובות, פעם שיחקו קלאס בשעות אחר הצהריים בשכונה עם החברים (והיום כולם מרותקים למסכים).התמונה הופכת לצבעונית בסוף השיר כמו העולם, עולם שהופך מפסימי לאופטימי יחד עם מילות השיר מתקבלת משמעות כפולה. תיאור העולם הוא תמיד צבעוני, טוב וטהור אך לבסוף מופסק התיאור והאישה נעלמת-המלאך נעלם יחד עם כל הטוב והעולם חוזר לעולם הרגיל והחשוך כנגד העולם המתואר צבעוני.
המשמעות הקונוטיבית של מילות השיר:
"תתארו לכם עולם יפה, פחות עצוב ממה שהוא ככה"- לדעתו העולם היום הוא עצוב והוא כל כך עצוב, שעולם יפה פירושו קצת פחות עצוב ממה שהוא היום. בעולם היפה והמושלם אנחנו הולכים עם שמש בכיסים במקום כסף, אין צורך בעולם יפה וטוב בחומריות אלא בשמחה (שמש).הזמן עובר בלי פחד-בדיוק כמו בקליפ שמוצג איש מסתכל על השעון ללא דאגה, אין מירוץ מול הזמן, בעולם היפה אין פחד-יש רק שמחה. בעולם המושלם הכל אפשרי (ואני הולך לפגוש אותה בגן העדן), אפשר לפגוש מישהו בגן עדן, מישהו שכבר לא איתנו. אושר נדיר בעולם הרגיל והמציאותי, צריך לדמיין אושר. בעולם הדמיוני שלו הוא בעיר מגניבה, חושך, עם אהובתו בתוך שמיכה-דברים שמבטאים אושר ורגעים שכמה שהם פשוטים הם הכי יפים. היא אומרת לו שמחר יקרה מה שרצית- סימן לאופטימיות ותקווה, שכל מה שחלמנו עליו פשוט יקרה, והיא מלאת השתקפויות של עצב ושמחה פירושו שכמו בכל דבר בחיים צריך איזון, גם בעולם מושלם יש עצב ושמחה-איזון.
הוא שוב חוזר על צמד המילים שחוזרות בכל השיר, בכל בית וכך גם נקרא השיר "תתארו לכם", רק הפעם במקום לתאר עולם יפה ומושלם הוא אומר "תתארו לכם אותי נופל לתוך זרועותיה" בהמשלה כי זרועותיה, להיות איתה זה משתווה לעולם מושלם ויפה, ההרגשה של שייכות וביטחון שהיא מעניקה לו היא בעצם עולם מושלם ויפה. "תתארו לכם עולם פשוט,חדר ללילה, בית בגשם, ריחות עצים מלאים בתות ושנינו שיכורים"- העולם הפשוט הוא העולם הטוב ביותר, המצב הטוב ביותר הוא עם אהובת בחדר, בגשם, ריחות של תות ושניהם שיכורים-שוב סצנה שכיאלו לקוחה מסרט, זהו המצב הטוב ביותר, כמה שהוא פשוט הוא הכי מספק וטוב. "אם נפרד אני אמות"- סוג של תלות שנובעת מאהבה, הם לא יכולים להתקיים זה ללא זה בעולם מושלם. "תתארו לכם עוד הזדמנות לחזור שוב לנעורים"- בעולם מושלם אנחנו ברגעים שזכורים לנו הכי טוב ולרוב אלו רגעי הנעורים, התמימים והכי יפים ופשוטים. "תתארו לכם את החיים זזים אחורה וקדימה"- אנחנו שולטים בזמן ובעולם ויכולים לבחור לחזור לחוויות טובות אחורה בזמן. "ואני מביט בתוך עיניה ונגנב בכוח פנימה" - היא מקור הכוח שלו, היא גורמת לו להיות מלא אנרגיה וכוח. "תתארו לכם אותנו מגשימים את כל החלומות"- בעולם מושלם כל החלומות שלנו מתגשמים, כל הדברים הכי הזויים ופרועים מתגשמים.

*המסר המועבר בקליפ הינו שהעולם המושלם יכול להיות העולם שאנו בוחרים לעצמנו. לכל אחד יש עולם מושלם משל עצמו, כל אחד מסופק מדברים אחרים משמע לעולם לא יהיה עולם מושלם שזהה לכולם-לכל אחד יש את העולם המושלם שלו בלבד. המסר המועבר הוא שהעולם המושלם והיפה יכול להיות מורכב מדברים בסיסיים ופשוטים, כמו אהבה. אלו הם דברים שאנו לא מייחסים להם חשיבות ותמיד אנו רוצים מעבר לזה, אך עלינו להסתפק ברגעים יפה ולנהוג כפי שהעולם המושלם שלנו מוצג בדמיון שלנו. העולם שלנו צריך להיות צבעוני ואופטימי ולא חשוך ופסימי ורק אנחנו יכולים לעשות את הבחירה והשינוי בין שתי קצוות אלו.
מנסים להוונות לצופים מציאות שבה הכל מושלם. תהליך החברות כיום קובע כי רוב ההשפעה מגיעה התקשורת, משמע הצעירים יתפסו בתפיסתם עולם מושלם על פי פרסומות, שבהם מוצג עולם מושלם בעזרת מוצר ההופך שעות בעולם רגיל למושלם. בהיעדר המוצג, העולם לא יהיה מושלם לעולם. ההשפעה מהפרסום מזיקה מכיוון שתהליך החברות המקורי, שבו סוכני החברות (הורים,חברים,משפחה,בית ספר,צבא ועוד מסגרות...) משפיעים על התפקיד של אותו אדם בחברה מבוטל חלקית וההשפעה מגיעה מתקשורת שגורמת לתפיסה מוטעת ונורמות וערכים שלא מייחדים כל אדם בנפרד אלא קבוצה המושפעת מאותו גורם.
התייחסות להבניה חברתית של המציאות כלפי זוגיות ואהבה: בקליפ מוצג עולם מושלם יחד עם זוגיות ואהבה. אלו הם דברים שמתבססים זה על זה, שכן, זוגיות ואהבה יוצרים עולם מושלם ועולם מושלם כולל אהבה וזוגיות. זה מלמד אותנו כי אנו חייבים להיות בזוגיות ובאהבה בכדי להיות בעולם מושלם, דבר שאינו נכון, יכולים להיות אנשים שירגישו בעולם מושלם וטוב ללא אהבה וללא זוגיות. זה מה שהחברה מלמדת אותנו, ללא אהבה לא נרגיש מסופקים ולא נרגיש מושלמים. הדבר יכול להיות נכון חלקית, בחלק מהמקרים אך אי אפשר להכליל.
המגדר בא לידי ביטוי בקליפ כאשר אישה מסמלת בית,יציבות,משפחתיות ותחושת שייכות זהו התרגום החברתי של המין הנשי בפן החיובי. אלו הם דברים אמיתיים בחשיבה בוגרת ורצינית,שכן אישה לא מציגה שהיא זולה ומינית.
האישה מוצגת כמלאך שכן היא משפיעה באופן חיובי על הגבר ומראה לו עולם צבעוני וטוב.


קישורים:
מילים לשיר:
שירונטהקליפ:
יוטיוב




יום שלישי, 14 במרץ 2017

עבודה בתקשורת עיוני זירה 6

עבודה בתקשורת עיוני זירה 6-הומור וסאטירה:
תוצאת תמונה עבור נועה קירל וגורי אלפי
1)הקטע הראשון שבחרתי הוא קטע מתוך תוכנית הלילה של גורי אלפי המשודרת בערוץ 22. בקטע אפשר לראות את הזמרת הצעירה נועה קירל, בדו קרב שירה עם גורי אלפי. כל אחד מהם "יורד" על השני עם בדיחות מותאמות.
נועה מציגה את גורי כזקן ("גופה בחליפה"), מוסיפה כי תקופת השיא שלו נגמרה, כי זמנו קצוב, בנוסף היא טוענת שהתוכנית שלו היא עונש לאנשים שלא מצאו את השלט. גורי קורא לעצמו "המחנך", שואל את נועה מדוע היא לא במיטה (בגלל שהיא צעירה וזוהי תוכנית לילה), אם לספר לה סיפור, שהיא נראת כמו בובת פלסטיק. מוסיף עוד על גילה הצעיר-שהוא מתחרה עם עובר,שהיא צריכה חלב אם,שהיא למדה על רצח רבין בשיעור תנ"ך ושעדיין לא התחלף לה הקול.
יוטיוב-נועה קירל VS גורי אלפי

סוג ההומור שבא לידי ביטוי בקטע הוא הומור מונולוגי מכיוון שקיים קורבן שצוחקים עליו (בכל פעם קורבן אחר), הצחוק עליו נובע מהנחיתות שלו בהקשר לקטגוריה מסוימת (גיל למשל) .

התאוריה שבא לידי ביטוי בקטע היא תיאורית העליונות מכיוון שכל אחד מהם חש עליונות על האחר והרגשה זאת נובעת מהנמכת האחר. גורי מתנשא על גילה של נועה, על הפרובוקטיביות שלה בקליפים למרות גילה ועל המראה שלה וחש כלפיה תחושת עליונות, נועה מתנשאת גם על גילו של גורי (המבוגר), על תוכנית הלילה (המשעממת) שלו ועל כך שתקופת השיא שלו נגמרה מזמן ולכן חשה כלפיו תחושת עליונות.

הביקורת החברתית בקטע היא על הזמרת נועה קירל(שמייצגת את בני הנוער )בת 16 הופכת להיות כוכבת, הקליפים שלה לא מותאמים לגילה (פרובוקטיביים) וכמובן לא הלבוש שלה. "ירידות" על הנוער שמתיימר להיות מבוגר יותר ועושה זאת בדרך ישירה דרך מראה,דיבור והתנהגות.

2)הקטע השני שבחרתי הוא קטע מתוך התוכנית "גב האומה" המשודרת בערוץ 10. בקטע אפשר לראות את ליאור שליין מתייחס להטרדות מיניות. תחילה, מתייחס לספוילרים שמוצגים בתקשורת הקשורות להטרדות מיניות (של השר סילבן שלום) ומציין שיש "שקט בבית"- דבר זה מבטא מבוכה, עניין שלא עולה על סדר היום ולכן יש שתיקה.
שליין מתייחס למתלוננות ומעלה את השאלה מדוע הן לא הולכות להגיש תלונה רשמית במשטרה, מתייחס לשערורייה בצמרת המשטרה, לניצבים שמטרידים שוטרות שתחת פיקודם ("ניצב הולך בלי מכנסיים ותחתונים")ומציג בעייתיות ש"אין על מי לסמוך" במדינת ישראל כי כל הרשויות מעורבות בפרשיות אלו (שופטים,שוטרים,חברי כנסת).
https://www.youtube.com/watch?v=BMmfxNZsyIc
תוצאת תמונה עבור גה האומה
סוג ההומור שבא לידי ביטוי בקטע הוא הומור דיאלוגי מכיוון שאין קורבן הומוריסטי ברור (כמות רבה של קורבנים), יש התנגשות בין אידאולוגיות והצופה מוזמן להכריע בהתאם לדעתו והשקפתו.

התאוריה שבאה לידי ביטוי בקטע היא תאוריית ההרפיה מכיוון שהקטע מציג כי ההומור מאפשר לעסוק בנושאים שהחברה לא מרבה לדבר עליהם כמו:מין ותוקפנות. דרך הצחוק קל יותר להתמודד עם נושאים אלו,בקטע מדברים על הטרדות מיניות שזהו נושא שלרוב לא נוגעים בו ולא מדברים עליו, מדברים על המון אנשים מוכרים שהטרידו מינית וצוחקים על זה.

הביקורת הפוליטית בקטע היא על הממשל שלנו-שדווקא הרשויות שאמורות לחוקק ולשמור על הסדר במדינת ישראל,מפרות את הסדר באמצעות מין ותוקפנות. פונה כלפי כל השוטרים,השופטים וחברי הכנסת שהובאו כדוגמאות למייצגי הממשל שהואשמו בהאשמות אלו. יתר על כך, בקטע קיימת גם ביקורת חברתית, כל כל אותם הנשים שלא מתלוננות על המעשים המגונים שעברו, על התקיפות של הגברים ועל כל הסבל. הביקורת שליאור שליין מציג על הנשים צריכה להדליק "נורת אזהרה" ודורשת שינוי כדי שמצב זה יפסיק ושנשים יתחילו להגיש תלונות רשמיות ללא פחד.

יום רביעי, 25 בינואר 2017

יום חמישי, 12 בינואר 2017

עבודה בתקשורת עיוני זירה 5

עבודה בבלוג זירה 5
1)בחר נושא הקשור לבני נוער (כל נושא) וכתוב כתבה לעיתון (250 מילים) עם כותרת וכותרת משנה.
הכתבה צריכה להיות הבעת דעה או טור אישי.
2)כתוב 3 קריטריונים אשר הופכים את הכתבה לבעלת ערך חדשותי.
3)ציין והסבר מהו סוג הכתבה (ומדוע) וסמן את חמשת הממ"ים.

הצופים זועמים

בסוף השבוע, (6/1/17) התפרסמה במוסף "7 ימים" של ידיעות אחרונות כתבה המציגה את הרגלי השתייה של חניכות וחניכי הצופים. מאות תגובות של גולשים שרובם חברי שכב"ג (שכבה בוגרת) אשר הועלו לרשת-יצרו סערה סביב הכתבה.

מאת: עמית אהרונוביץ 
עדכון אחרון: 25.1.2017 16:49

בסוף השבוע,כמו רבים מאזרחי ישראל, גם אני קראתי את הכתבה שהתפרסמה במוסף סוף השבוע של ידיעות אחרונות "7 ימים". הכתבה עוסקת בנושא מסיבות השכב"ג שמארגנים חניכי הצופים שכינויים בכתבה הינו "מפגשי אלכוהול פרועים". הכתבה מציגה את סיפורם של מספר בני נוער שמספרים על מקרים שונים שחוו במסיבות שכב"ג. "יואב" (שם בדוי) מספר כי נתקל במצבים שאנשים איבדו שליטה,הקיאו,התעלפו וסיימו את הלילה בבתי חולים. המסיבות, כך הוא מספר, מתרחשות בקביעות לאורך השנה והכתבה מציגה כי הפעילות מתרחשת מתחת לגבם של ההורים,שכן, חושבים ישירות שמדובר ב"מסיבה של הצופים" זוהי פעילות תמימה וחינוכית שבפועל, מתקיימת מסיבת אלכוהול "פרועה" עם כל החברים מהשכב"ג.
כשקראתי את הכתבה, כעסתי. כעסתי כי הם לקחו את תנועת הנוער הגדולה בארץ וניסו ללכלך את שמה. כעסתי כי הורה שיקרא את הכתבה, יחשוב פעמיים אם לשלוח את הילד שלו לצופים. כעסתי כי בגלל שאני חלק מהמסגרת הזאת אני יודעת מהי ההשפעה הכל כך חשובה של התנועה הזאת על בני הנוער באמת, ולא כפי שעיתונאי מציג.
בעיית השתייה בקרב בני נוער ידועה לכולנו. בני נוער צורכים יותר ויותר אלכוהול בגילים צעירים, תנועת הצופים לא אחראית בשום צורה לשתייה המופרזת של בני הנוער. מעבר לכך, היא פועלת בשביל למגר את התופעה. תופעה זאת היינה בעיה חברתית, שמחלחלת גם לצופים ולא מתחילה מהם. ביקשתי משתי בנות משבט שלי, להתייחס לכתבה. סוניה, שישיסטית (בכיתה י') ציינה כי "כשקראתי את הכתבה בפעם הראשונה, הרגשתי גאווה. נכון שזה מוזר להרגיש זאת, ציפו מאיתנו להרגיש ההפך אבל דווקא הרגשתי גאה במי שאני ובמסגרת שבה אני נמצאת, כי כל מי שלא בצופים לא מבין שאולי כן יש מסיבות (לא מתקרבות בתיאורן למסיבות המתוארות בכתבה, אך עדיין מסיבות) אבל שאר התוכן פשוט לא נכון, בכתבה לא הזכירו שום דבר על הדברים הטובים שהתנועה הזאת מכניסה לחניכים ומדריכים וכל הפעילויות העוצמתיות שאנחנו עוברים שם ובאמת הרגשתי גאה במסגרת שאני נמצאת" היא הוסיפה כי "כל הסערה שהתרוצצה ברשת בעקבות הכתבה הזו באה משני כיוונים, הראשון הוא מהורים שרק שומעים אלכוהול ובני נוער באותו משפט וישר נרתעים ודואגים להסביר כמה שזה לא בסדר ולא חינוכי, הצד השני הוא של בוגרים של שבטים בצופים, מדריכים, בעלי תפקיד ואפילו חניכים שבאו להסביר את הצד שלהם בסיפור, הצד הטוב בסיפור ולאו דווקא להביא טענות נגד הכתבה, אלא להסביר את הצד השני של הצופים-הצד של התרומה לקהילה,קבלת ערכים רבים שבהם התנועה דוגלת שבניהם אהבת הארץ,שוויון וכבוד הדדי." עמית, שביעיסטית (בכיתה י"א) הצטרפה לסוניה ואמרה כי "עיתונות דוגלת בלרדוף אחר כותרות גדולות וצהובות,לא חוקרת פרטים לעומק ומקובעת על צד אחד מבלי לחשוף את הצד השני, מבלי לקבל את העובדה שלמטבע יש שני צדדים)".הפעילות אותה מתאר הכתב לא מתרחשת בזמן הפעילות התנועתית, הם לא מתנערים מאחריותם עליה ופועלים חינוכית מול החניכים והוריהם למיגור התופעה. "זה מה שמצופה מגוף חינוכי לעשות ודווקא זה מה שמצופה מתקשורת אחראית להבליט ולציין" הוסיפה עמית. "חבל שהפעילות השוטפת של התנועה לא "תזכה" לקבל כתבת שער עם כותרת נפוחה ותמונה מבזה כמו זאתי שהוצגה".להורי החניכים בצופים ובתנועות הנוער האחרות אני יכולה להגיד בלב שלם, הדבר הכי יקר לכם נמצא בידיים הכי טובות שיכולות להיות. המסגרת הזאת מעניקה המון לכל חניך,מדריך ובעל תפקיד. וחייבת להתייחס גם לכתב. בפעם הבאה כשתרצה לכתוב על תנועת הנוער הגדולה בישראל תחשוב פעמיים, יש כל כך הרבה בני נוער שהושפעו בצורה חיובית ולא חסרים אנשים שיגנו על המסגרת. מאחלת לך למצוא דברים יותר מעניינים לכתוב עליהם בעיתון.
אני והחניכות שלי, במהלך פעולה
 שגרתית כחלק מתוך הפעילות האמיתית של הצופים

(2)שלושה קריטריונים אשר הופכים את הכתבה לבעלת ערך חדשותי: 1.עדכניות: הכתבה מציגה את מסיבות השכב"ג, דבר שלא הרבה אנשים והורים בפרט היו חשופים אליו, הוא תורם להבנת מקרים רבים (כמו שפורט בכתבה, לא מעט מההורים בכלל לא יודעים על מסיבות אלה כי ילדיהם מספרים להם שהם במקום אחר או לחלופין לא מספרים היכן הם נמצאים). הכתבה עוזרת לנקוט עמדה ברורה לגבי המסיבות ותנועת הצופים.
2. רלוונטיות: הכתבה משתייכת ונוגעת בקהל היעד שהינו הורים לילדים בצופים,שכב"גיסטים ותומכי ומתנגדי הצופים בו זמנית.
3. ייחודיות: הכתבה מציגה את מסיבות השכב"ג כאירוע חריג, שונה ואף מפתיע. הכתבה היא כתבת תחקיר, שבדקה וחקרה את הנושא והגיבה בהתאם.

(3)חמשת הממ"ים:
מי?         הצופים (התנועה,שכב"גיסטים, חברי שבטים ברחבי הארץ ותומכי התנועה.)
מה?        זועמים בעקבות פרסום כתבה המציגה את הרגלי השתייה של חניכות וחניכי הצופים אשר עוררה סערה ברשת
מתי?       בסוף השבוע, (6/1/17)
מקום?     כל הארץ
מדוע?     הכפשת שם ותפקוד התנועה בעקבות פרסום מקרים בודדים,חריגים ולא מוצדקים ושימוש בהכללה.