נורמות חברתיות בתוכניות ריאליטי: עבודה מספר 2 בזירה 9 (תוכניות המציאות):
פתרונות שווא:
הריאליטי מתיימר ללמד אותנו על החיים: אנחנו לומדים איך לאכול, להתעמל ולשמור על גזרה, לחנך ילדים, להתמודד עם קשיים. השינויים המהירים והדרמטיים המוצגים בתוכניות מעודדות אנשים להאמין שזה יכול לקרות גם להם באותה קלות, מה שהופך בטווח הארוך למתכון בטוח לאכזבה, תסכול ותחושת חוסר ערך עצמי.
דוגמה: בחרתי בתוכנית "חתונה ממבט ראשון" שבה מוצגים לנו זוגות שנפגשים לראשונה בחופה ומנסים למשך חודשיים לחיות ביחד, תחילה טסים לשבוע לירח דבש ולאחר מכן עוברים לגור ביחד. התוכנית מציגה לנו הצופים- תהליך אהבה מהיר שבו הכל קורה מהר ובצורה אינטנסיבית. אנחנו עלולים להאמין שזה יכול לקרות לנו גם באותה קלות ושגם אנחנו נתחתן מהר, נטוס לירח דבש, נעבור לגור ביחד והכל בצורה פוטוגנית, חלקה ומהירה- מה שבדיעבד בטווח הארוך מסתמן ככישלון.
אלימות:
הצפייה באלימות בריאליטי משפיעה על הקהל ומעודדת אותנו לראות באחרים כמתחרים. המשתתפים נמצאים בתחרות אכזרית בה עליהם להילחם לא הפסקה על מעמדם ולזכות בכל אמצעי (אלימות מילולית, רכילות, הסתה, תחמנות ומניפולציה).
דוגמה: בקטע שבחרתי, שי חי מהעונה השביעית של האח הגדול, מעמיד בפומבי להדחה ומשתמש במילים קשות, ביטויים מעליבים ושפה פוגענית, משפיל מתמודדים מול כל השאר ונותן לגיטמציה לשימוש בשפה נמוכה והשפלה של הפרט מול הכלל.
ניצול:
תוכניות הריאליטי פועלות למעשה בשירות הצרכים על הקפיטליזם בעידן הדיגיטלי. הז'אנר נוצר כדי לעודד אנשים ולשכנע אותם שחשיפה וויתור על הפרטיות הם הדרך הטובה ביותר להצליח, להיות עשיר ומוכר (סלב).
לא מוסרי:
תוכניות הריאליטי מנצלות את התקוות והחולשות האנושיות, "משחקות" עם המשתתפים, מטיחות אותם זה בזה, הצופים נהנים מהשפלה בזמן שההפקה והמפרסמים מרוויחים על חשבון כולנו.